Rječnik

Detailing rječnik pojmova – zajednički projekt Cro-Detailinga i pH detailinga

S obzirom da nam je Cro-Detailing zajednica omogućila prve korake u detailingu, voljeli bi se na neki način odužiti zajednici.

Kako ćemo svi zajedno uložiti velike napore kako bi povećali i ojačali našu detailing scenu, smatram da je odličan korak napraviti jedan zajednički Detailing Rječnik u kojem bismo opisali sve kratice (poput SMAT) i opisali sve naše riječi koje koristimo (poput swirl) kako bi početnicima omogućili lakše snalaženje.

Ovdje niže će se nalaziti kostur tog riječnika po abecednom redu, nešto je napisano, ali to je tek kap u moru. Slobodno nadopišite što znate i što fali, a molimo Vas korigirajte nas tamo gdje smo pogriješili.
Hvala Vam!

A

Abrasive (Bo* & Deni11*) –> Abrazivi, prirodne (npr. pjesak) ili sintetičke čestice koje se nalaze u grubim polir pastama za skidanje ogrebotina i nepravilnosti na laku.

Acid (Bo* & Deni11*) –> Supstance pH vrijednosti ispod 7. Najviše su prisutne u proizvodima za čišćenje felgi.

Agitate –> Agitiriranje; Označava proces utrljavanja proizvoda u površinu, najčešće kistom.

AIO –> All In One ; najčešće predstavlja paste ili preparate koji u isto vrijeme korigiraju, čiste i štite.

Alkali (Bo* & Deni11*) –> Supstance pH vrijednosti iznad 7, podjeljeni su na osnovne i nagrizajuće. Npr. nagrizajuće smjese koriste se u sredstvima za čišćenje kao što su sapuni.

APC –> All Purpose Cleaner ; sredstvo za čišćenje općenite namjene. Preparati koji se koriste u svijetu detailinga.

AW, A/W –> Alcohol – Water mixture

AF –> Auto Finesse

AG –> Auto Glanz

B

Base Coat (Bo* & Deni11*) – Temeljni(glavni) sloj boje nanešen preko bazne boje/primera, poznat i pod nazivom Color coat. Kod nas popularno zvan “baza”.

Beading (Bo* & Deni11*) – Odbijanje, odnosno zadržavanje, vode na površini koja je tretirana i zaštićena voskom. Stvaraju se pravilno ili nepravilno okrugle kapljice kada se površina izloži vodi. Oblik kapljica se razlikuje zbog kvalitete i tipa voska. Dobar beading je pokazatelj zaštićenosti površine. Razlika između sheetinga i beadinga je što se voda kod sheetinga odbija, klizi, s površine, dok se kod beadinga voda zadržava na površini na specifičan način.

Blushing (Bo* & Deni11*) – Friško nanesena boja postaje mliječno bijela i zamućena nakon poliranja.
Općenito se javlja zbog previsoke vlage i temperature jer se boja nije kompletno osušila.

Body Shop Safe (Bo* & Deni11*) – Opći naziv za proizvode korištene u lakirnicama koji ne sadržavaju komponente silikona i voska.

Buffing – označava radnju pri kojoj sa krpom (od mikrofibre) brišemo višak paste za poliranje, vosak, dressing, praktički sve proizvode u detailing svijetu.

C

CB –> Clay Bar ; glina koja služi za dekontaminaciju laka.

Cleaner-Glaze (Bo* & Deni11*) –> Mješavina blago abrazivnog čistača i silikona koji omogućuju čišćenje i sjaj u jednom koraku.

Cleaner-Wax (Bo* & Deni11*) –> Mješavina blago abrazivnog čistača, silikona i voska koji omogućuju čišćenje, sjaj i zaštitu u jednom koraku.

Claying –> Dekontaminacija površine koristeći glinu.

Clear Coat (Bo* & Deni11*) –> Tanak prozirni površinski sloj boje(može biti emajl ili prozirni lak) koji se nanosi iznad glavne boje (Base Coat) koji daje duboki i bogati sjaj obojanoj površini. Popularno naziv je “bezbojni”.

Compound/Compounding (Bo* & Deni11*) –> Gruba polir pasta projektirana da ukloni površinsku oksidaciju, ogrebotine i ostale nepravilnosti na laku.

Compound Scratches/Swirls (Bo* & Deni11*) –> Mikro ogrebotine na površini laka izazvane grubim polir pastama i vunenim podloškom. Moguće ih je ukloniti sa Cleaner-om ili finim polir pastama.

Cosmoline  (Bo* & Deni11*) –> Teški naftni nus-proizvod ili parafin nanešen na vanjski dio automobila za osigurati žaštitu pri transportu. Zahtjeva posebna sredstva i procedure za njegovo skidanje.

CT –> Cotton towel ; Ručnik od pamuka, najčešće spominjan u kontekstu “lint free cloth”, odnosno krpe koja ne ostavlja konac i komadiće pamuka.

Cutting Pad (Bo* & Deni11*) –> Podložak za grubo poliranje, najčešće se radi o vunenom podlošku sa vlaknima koji nalikuju na tepih, a može biti i gruba pjenasta spužva.

D

DA –> Dual Action ; oznaka za mašinu za poliranje čija glava rotira podložak u orbitalnoj putanji, time eliminirajući mogućnost induciranja swirl-ova. Američki detaileri ih nazivaju Random Orbit.

Detailing (Bo* & Deni11*) –> Detaljno čišćenje i uređivanje vozila uz pažnju na sve detalje.

DAT –> Diminishing Abrasive Technology ; tehnologija izrade paste za poliranje u kojoj se abrazivi u pasti lagano razgrađuju tokom rada te od inicijalnoj jačeg cut-a na kraju dolaze do slabijeg, finiš učinka.

Dilute (Bo* & Deni11*) –-> Razrijeđivanje određenog koncentrata prema uputama. Sredstvo kojim se razrijeđuje može biti voda, razni razrijeđivači, otapala..itd.

Dressing (Bo* & Deni11*) –> Tekuća ili gel sredstva napravljena da pružaju zaštitu i sjaj za plastiku, gumu i kožu, vinil,…

Dwell Time (Bo* & Deni11*) –> Vrijeme u kojem je neki proizvod u aktivnom stanju tijekom nanošenja, npr. aktivna pjena (snow foam) koja se nanosi na auto mora odstajati nekoliko minuta pa tek onda se ispere….

E

Emollient (Bo* & Deni11*) –> Sredstvo napravljeno da dodaje vlagu ili povećava mekoću tretiranoj površini, primjer su sredstva za održavanje kože.

Emulsion (Bo* & Deni11*)–> Emulzija, smjesa dviju nemješivih tekućina. To je nestabilna smjesa koja se brzo nakon miješanja ponovo razdvaja na svoje sastojke. Da bi ona postala stabilna potreban je emulgator, tvar koja raspršuje jednu supstancu u drugoj u obliku sitnih kapljica.

Extractor (Bo* & Deni11*) –-> Uređaj za čišćenje tepiha, sjedala i tkanenih površina, raspršuje sredstvo za čišćenje i zatim otklanja prljavštinu usisavanjem.

F

– Fabric Protector (Bo* & Deni11*) –-> proizvod koji se nanosi na tkaninu ili presvlake sjedala i tepihe. Odbija vlagu i mrlje hrane. Omogućava lakše čišćenje tekstila. Dva su tipa, na bazi smole i silikona.

– Finishing Pad (Bo* & Deni11*) –-> podložak od češljane vune, obično žute boje. Koristi se za poliranje.

– Fish Eye (Bo* & Deni11*) –> Nastaje nakon ponovnog lakiranja. Razlog je točkasto odbijanje boje uslijed zaostataka masti, ulja ili silikona na površini koja se lakira.

– Foam Lance (Bo* & Deni11*) –> Boca sa posebnim sustavom koji, uspomoć miniwash-a, izbacuje pjenu za predpranje. Najbolju pjenu daju Snow Foam proizvodi.

– Foam Pad (Bo* & Deni11*) –> okrugli disk od pjene izrađen od raznih tekstura. Namjenjen za poliranje i nanošenje voska. Poznati i kao spužva za poliranje.

G

– Glaze (Bo* & Deni11*) – proizvod namjenjen za brzi visoki sjaj. Nema trajnost poput voskova ili polimernih sealanta

H

Haze (Bo* & Deni11*) –-> Stanje u kojem je proizvod suh na površini a izgledom je «zamuljan» ili «mliječan».

– Hologram –> nesavršenost u laku, izgleda kao presijavanje boje pod određenim kutem. Najčešći uzrok je kriva kombinacija pasti I pad-ova (pregruba kombinacija). Za eliminaciju holograma, preporučljivo je koristiti finije spužve i finije paste.

I

– Industrial Fallout (Bo* & Deni11*) –-> zagađivači iz zraka od teške industrije ili pruga koje se talože na površinu laka i zabijaju se u lak. Te čestice postepeno oksidiraju i ostaju tamne mrlje na laku.  Zahtijevaju posebne proizvode da bi ih se maknulo iz laka.

– IPA –> Isopropyl Alcohol – Alkohol dobiven iz propena, koristi se za razne namjene poput čišćenja površine od pasti za poliranje ili za uklanjanje voska. Koristiti u manjim omjerima poput 1:1 pa i manje.

J

Jeweling (Deni11*) –> fancy riječ za poliranje upotrebom finih pasti na niskim okretajima. Jeweling se može odraditi kao zadnji korak nakon korekcije na, npr., 1400rpm-a, zatim spuštamo okretaje na 1100rpm-a kako bi zasjajili matirane površine, a zatim radimo finalno poliranje na 900rpm-a.
Jeweling nije nužan korak kako bi finiš bio bolji, ali će ipak učiniti da boja izgleda bolje. Razlika nije drastična kao kod samog poliranja, ali se veća dubina boje ipak primjeti.

K

L

Lacquer Thinner (Bo* & Deni11*) –-> otapalo ili razrjeđivač za lak i akrilne boje.

LSP –> Last step/stage product ; označava proizvod koji se, kao zaštitni, nanosi na kraju detailing procesa. Najčešće se misli na vosak.

M

– Marring –> matiranje površine

– MF –> Mikrofibra / microfiber ; označa proizvode od mikrofibre, najčešće ručnike, ali mogu biti i pad-ovi I aplikatori.

– Mottling (Bo* & Deni11*) –-> prošarana boja sa svjetlim i tamnim dijelovima. Uzrok – deblji sloj boje na pojedinim mjestima. Pretjerano vlaženje poršine tijekom lakiranja. Excessive wetting of some areas when painted. Nejednoliko nanošenje metalik laka.

– MP –> Machine Polish ; označava postupak poliranja pomoću mašine.

– Multiple Step Process (Bo* & Deni11*) –-> kad se zahtijeva 3 ili više koraka poliranja da bi se pravilno uredio lak. Primjer – overspray (boja u prašini koja je došla na neželjeno mjesto tijekom lakiranja) zahtjeva brušenje brusnim papirom, compounding, poliranje i nanošenje voska.

N

O

– One Step (Bo* & Deni11*) –> Poliranje automobila sa jednim proizvodom odnosno pastom. Najčešće je riječ o 3u1 pastama koje poliraju i štite.

– Orbital Buffer –> Američki naziv za DA mašinu.

– OP –> Orange peel ; označava teksturu narančine kore na površine.

– Overspray  (Bo* & Deni11*) –-> čestice poput maglice boje koja se nataloži iz zraka na površinu automobila. Manifestira se kao sitna prašina.

– Oxidation (Bo* & Deni11*) – gubitak ulja u boji zbog vremenskih utjecaja raznih elemenata. Oksidirana površina je poput osušenog razlivenog mlijeka (blijeda bijela boja*), nema sjaja i  lak je grub na dodir.

P 

– Pad – spužva za poliranje.

– Paint Cleaner (Bo* & Deni11*) –-> proizvod koji uklanja oksidaciju i lagane površinske ne pravilnosti sa/iz površine laka.

– Paint Film Thickness  (Bo* & Deni11*) – debljina baze i laka na limu, mjeri se u mikrometrima – ym.

– Paint Sealer (Bo* & Deni11*) –-> proizvod koji se nanosi na čistu površinu laka radi zaštite. Trajnost i stupanj sjaja varira.

– Polish/Polishing (Bo* & Deni11*) –-> lagano abrazivni proizvod, uobičajeno se nanosi polir mašinom. Namjena mu je da „ispegla“ i eliminira ogrebotine i swirlove nastalih od jače abrazivnih ( compounds). Može eliminirati manje površinske nepravilnosti i laganu do srednju oksidaciju. Drugi korak u detailingu.

– Polisher (Bo* & Deni11*)  –-> mašina za poliranje, uobičajen broj okretaja je  1000 do 3000 o/min.

– PW –> Pressure Washer ; oznaka za miniwash

Q

– QD –> Quick Detailer ; označava skupinu proizvoda koji su vrlo bitni u detailingu. Služe kao pomoć pri sušenju, uklanjanju manjih nečistoća, kao lubrikant za glinu, kao završni sloj zaštite i slično.

R

– RDS –> Random Deep Scratch ; označava ogrebotinu koja ne spada u swirl-ove ili holograme. Najčešće je riječ o dubljoj ogrebotini.

– Resin (Bo* & Deni11*) -–> Sintetički ili prirodni polimer.

– RIDS –> Random Isolated Deep Scratch ; druga riječ za RDS, sa dodatkom riječi Isolated.

– ROB –> Random Orbital Buffer ; Američki naziv za DA mašinu.

– RP –> Reflection Perfection ; označava vrlo dobar odraz u finišu.

S

– Sealant (Bo* & Deni11*) –-> proizvod za zaštitu koji prodire u lak i veže se s bojom. Polimerni sealant stvara više zaštite i dulje traje od voska.

– SF –> Snow Foam ; pjena za predpranje, poznata kao i aktivna pjena.

– Sheeting (Pips*) –> Označava odbijanje vode koja je zaštićena voskom ili drugim vidom zaštite. Razlika između sheetinga i beadinga je što se voda kod sheetinga odbija, klizi, s površine, dok se kod beadinga voda zadržava na površini na specifičan način.

– SMAT –> Super Micro Abrasive Technology ; tehnologija izrade paste za poliranje pri kojoj se abrazivi ne razgrađuju tokom rada, već ostaju gotovo isti, odnosno cijelo vrijeme rada pružaju isti cut.

– Sun Gun (Kroky*) –> Ručna svjetiljka razvijena od strane 3M-a, prepoznata kao jedan od najboljih svjetlosnih alata za inspekciju boje/finiša/laka na vozilima.

– SWR –> Swirl; površinske kružne ogrebotine. Najčešće nastaju zbog nepravilnog pranja i održavanja. Lako se uklanjanju kombinacijom DA mašina sa finijim pastama ili privremeno maskiraju zaštitnim sredstvom koje sadrži filere u sebi.

– Spur (Bo* & Deni11*) –-> ručni alat za čišćenje podloški za poliranje.

T

– TBM –> Two Bucket Method ; Metoda dvije kante predstavlja jednu od osnovnih radnji u procesu detailinga. Kante su podijeljene u Wash I Rinse, gdje se u jednoj kanti prljava rukavica ispire, a zatim umače u čistu kantu sa sredstvom te nastavlja pranje. Obavezno sadrži grit guard.

– Top Coat (Bo & Deni11) –-> gornji sloj laka ili boje.

U

V

W

– Wax –> označava vosak. Pod originalnim pojmom “wax” smatraju se voskovi koji sadrže prirodne sastojke, bez, ili uz vrlo malo, sintetičkih komponenti.

– Weathering  (Bo* & Deni11*) –-> oštećenja nastala zbog utjecaja atmosferskih prilika. Najčešće je riječ o diskoloraciji na akrilnim bojama (posebno crvena akrilna boja).

– Wet Sanding (Bo* & Deni11*) –-> mokro brušenje – procedura koja istovremeno brusi i ispire lak radi uklanjanja nepravilnosti. Komplicirana tehnika i ne preporuča se neiskusnim osobama jer lako može doći do teških oštećenja laka.

– WM –> Wash Mitt ; označava rukavicu za pranje.

– WOWA –> Wipe On Walk Away ; označava proizvode koji se samo nanose na površinu, bez brisanja.

– WW/WWMF –> Waffle Weave/Waffle Weave Microfiber ; označava posebnu strukturu ručnika od mikrofibre.

Z