Interijer

Uvod i redoslijed čišćenja interijera

Masne i zaprljane ruke, hrana, nečistoća na cipelama su, kao što već i sami znate, glavni uzrok zaprljanog interijera. Većini ljudi je automobil samo prijevozno sredstvo i zapravo im ne smeta ako se na podu nalazi pola bureka, ali sva sreća pa mi nismo takvi, a vjerujem da ni Vi ne volite vidjeti komadiće hrane u rubovima sjedala, masne tragove na kontrolama radia i sličnim površinama. Na koncu, sigurno automobil niste kupili na neviđeno, već ste ga dugo i iscrpno tražili te Vam on predstavlja vrijednost. Takvu vrijednost treba čuvati.
– Jedan od najjeftnijih i najučinkovitijih pomoćnika Vam u ovom slučaju mogu biti najjeftinije dječje vlažne maramice s kojima ćete brzo i lako obrisati svoje ruke, sjedala, tkanine, plastike, gotovo sve površine na koje dođe neželjena nečistoća.
– Pripazite kakve sprejeve koristite za interijer i komandne ploče. Iako se ponekad sjajni sprej čini lijepim i efektnim, računajte da će takav sprej pri sunčanom vremenu imati snažan odbljesak od stakla što će Vam uvelike smanjiti vidljivost!
– Čista stakla su vrlo bitna, a zahvaljujući svijetu detailinga danas ih je lakše očistiti nego ikada prije. Uz posebne sprejeve i ručnike od mikrofibre, više nema izlike za masna stakla.

Ovdje ćemo opisati pojednostavljeni redoslijed redovitog čišćenja interijera. Iako svaki detailer ima svoj način rada, generalno gledajući svi se vode idućim redoslijedom:

1. Usisavanje krupnih mrvica i ručno uklanjanje smeća poput papira i omota, zatim vađenje tepiha, pritom pazeći da nečistoća sa tepiha na pada po interijeru.
2. Usisavanje sitnih rupa i udubina po čitavom interijeru pomoću kista za interijer.
3. Čišćenje površina poput rukohvata, sjedala, naslona za ruke, volana, ručice mjenjača sa određenim sredstvom. To može biti i već pripremljeni čistač spreman za potrebu poput Globo Autokosmetik Interior Cleaner.
4. Čišćenje stakla sredstvom za pranje stakla poput FX Protect Glass Cleaner i ručnikom waffle weave strukture kao na primjer Sonax Microfiber Glass Cloth.
5. Aplikacija dressinga na željene površine.

Naravno, ovdje postoji jako puno faktora i želja samih korisnika pa se kod proces konkretnog kemijskog čišćenja vade sjedala kako bi se lakše došlo do svih površina u interijeru, zatim se pomoću određenih preparata i vodene pare dezinficirati ventilacijski kanali, i sl.